torstai 19. toukokuuta 2016

MILLAISTA ON AMMATILLINEN KOULUTUS VIROSSA?

Saimme viikoksi 16-20.5. opettaja Sille Lillestikin Tarton ammattikoulutuskeskuksesta tutustumaan ammattiopistoomme


Sille toimii suomen kielen opettajana matkailu- ja kaupan alalla. Hän kertoi, että Virossa toteutetaan ammatillista koulutusta kahdella tasolla:


1. Peruskoulun päättäneet nuoret tai perustason aikuiset. Aikuisia on kuitenkin melko vähän näissä ryhmissä. Arvioidusti 90 % suorittaa sekä ammatillisen koulutuksen että lukion. Lukion suorittaminen ammatillisen koulutuksen yhteydessä on hivenen helpompaa ja oppimäärä on pienempi kuin varsinaisessa lukiossa. Tämä on hyvin suosittu vaihtoehto Virossa ja antaa myös jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluihin. 

Koulutuksen kesto 3-3,5 vuotta. Lähiopetusta on koulussa joka päivä klo 8.30-14 tai -16, ensimmäisen vuoden lopussa on viisi viikkoa kestävä työharjoittelu. Opiskelijat hankkivat itse paikan, tarvittaessa koulussa autetaan. Vastaava määrä työharjoittelua on myös toisena ja kolmantena vuonna. 

2. Lukiokoulutuksen suorittaneet eli kaikilla tähän tasoon pääsyn edellytyksenä on lukion suorittaminen, jonka voi tehdä myös iltalukiossa. Näissä ryhmissä on eri ikäisiä aikuisia opiskelijoita. Koulutuksen kesto 2 v. Käytännössä opiskelijat ovat töissä tai työharjoittelussa omalla alalla. Lähiopetuksen määrä on 2-5 päivää kuukaudessa. Itsenäistä opiskelua on paljon. Toinen vaihtoehto on opiskella kokoaikaisesti oppilaitoksessa, tämä on tällä hetkellä vielä suositumpi vaihtoehto kuin työvaltainen oppiminen.

3. Täydennyskoulutus: Lyhytkoulutuksia työssä oleville. 

Ammatillinen koulutus on opiskelijalle maksutonta, yliopistoissa on ilmaispaikkoja, mutta myös maksullisia. 

Opintojen aikana kolmasosa nuorista opiskelijoista saa 60 € /kk stipendiä, jos opintojen keskiarvo on 4,5 (asteikolla 1-5). Opiskelijat rahoittavat opintoja myös tekemällä töitä osa-aikaisesti tai sitten vanhemmat avustavat. 

Aikuiset voivat saada työttömyysetuutta opintojen aikana, mutta tyypillistä on se, että toinen puolisoista käy töissä ja toinen opiskelee. 

Virossa voi saada työttömyys- ja asumistukea. Työttömyyskorvausta voi saada puoli vuotta, sen jälkeen ei saa muuta kuin asumistukea. Tuki on niin pieni, että käytännössä on haettava jatkuvasti töitä, vaikkei se olekaan helppoa. Ammatillinen tutkinto auttaa työn saantia. Syrjäytyneitä ja ammatillisen koulutuksen keskeyttäneitä on paljon, Sillen koulussa keskeyttämisprosentti on 16. Tukitoimia tarjotaan ja oppilaalle kerrotaan, että tule vain paikalle, niin etsitään sinulle vaihtoehtoja. 

Opettajan peruspalkka Virossa on noin 1000 €/kk. Esim. myyjä saa noin 500 €/kk. Opettajan työaika on 35 h viikossa ja opetustuntimäärä on 800 h vuodessa, riippuen siitä oletko alustava opettaja, opettaja, vanhempi opettaja tai mestari opettaja. 

Sillen mielestä Virossa tulee kehittää joustavuutta koulutukseen ja etsiä opiskelijalle parhaita vaihtoehtoja. Opintojen kesto pitäisi henkilökohtaistaa, tällä hetkellä ei ole mahdollista valmistua nopeammin. Sillen mukaan Virossa tulisi kehittää koulun ja työelämän yhteistyötä, tällä hetkellä yhteistyö on vielä vähäistä, koska työelämän edustajia ei saada tulemaan kouluun. 

Kansainvälistä yhteistyötä tehdään mm. Suomen, Espanjan, Italian kanssa lähinnä työharjoitteluna. 

Virossa ei ole maahanmuuttajille kieli- eikä ammatillista koulutusta, mutta sitä aletaan suunnittelemaan ja toteuttamaan tulevaisuudessa. Turvapaikanhakijoita ei ole Viroon tullut viimeisen vuoden aikana, mutta nyt heitä otetaan 550 eri puolille Viroa. 

Sille kertoi ohjelman täällä olleen antoisa! Suomea on saanut puhua paljon. Sille on saanut paljon kotiinviemisiä Viron ammatilliseen koulutukseen.

Jatkosuunnitelmana on suunnitella ja toteuttaa hankkeita yhdessä Tarton ammattikoulutuskeskuksen ja Salon seudun ammattiopiston kanssa sekä tehdä opiskelija- ja opettajavaihtoa. 

LÄMMIN KIITOS SILLE LILLESTIKILLE!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti