torstai 24. marraskuuta 2016

PAJATOIMINTA JA AMMATTIOPISTO YHTEISTYÖHÖN

Salon kaupungin pajatoiminta ja Salon seudun ammattiopisto tiivistävät yhteistyötä entisestään



Salon kaupungin työpajat nuorille ja vastaavat tutkinnot, joista opiskelijoita voisi pajalle ohjautua:
-      Kahvilapaja-> ravintola- ja cateringala, matkailuala, liiketalousala
-      Puutyöpaja-> rakennusala, puuala, sisustusala, pintakäsittelyala
-      Mediapaja-> visualistit, liiketalousala, datanomit, matkailu, ICT
-      Taidepaja-> sisustusala, visualistit, desingtekstiili, pintakäsittely, liiketalous

-      Starttivalmennus-> elämänhallinta- suunnan etsiminen

Keitä ammattiopiston opiskelijoita voisi ohjata pajaan?
-      Jos opinnot uhkaavat keskeytyä
-      Mikäli opiskelijalle sopii parhaiten työn kautta oppiminen, mutta työssäoppimispaikkaa ei jostain syystä löydy

Ketkä ohjaavat ammattiopistosta pajaan?
-      Opinto-ohjaajat tai matriisin erityisopettajat tai kuraattorit

Miten pajaan ohjataan?
-      Ammattiopiston opinto-ohjaaja, matriisin erityisopettaja tai kuraattori ottaa yhteyttä pajaohjaajaan ja sopii jaksosta sekä tavoitteista. Opiskelija käyttää ammattiopiston työvaatteita ja omia työjalkineita. Jakson kesto sovitaan tapauskohtaisesti esim. 1 kuukausi.

Pajassa työskentelyn tavoite opiskelijalle
-      Opiskelijan pajatyö opinnollistetaan ja hänelle asetetaan tavoitteeksi tulevien työtehtävien vastaava/vastaavat osaamiskortit, joista hän kerryttää osaamistaan ja joka tunnustetaan tutkintoon.
-      Ammattiopiston projektisuunnittelija kehittää Voitto-hankkeen kautta pajatyön opinnollistamista.
-      Pajatyöskentelystä tehdään työssäoppimisen sopimus, pajatyöskentelystä ei makseta pajoille korvausta
-      Opiskelija voi käydä ruokailemassa ammattiopiston ruokalassa
-      Pajajakson jälkeen tavoitteena on jatkaa opintoja työssäoppimispaikassa tai oppilaitoksessa

Pajoilla työskentelevien nuorten ohjaus ammatillisiin opintoihin
-      Pajaohjaajat voivat puolestaan ohjata nuoria pajalla työskenteleviä ammattiopistoon esim. koulutuskokeiluun. Tällöin TE-toimisto katkaisee työkokeilun koulutuskokeilun ajaksi. Koulutuskokeilusopimus vakuuttaa yksilön ammattiopistossa.
-      Yhteyshenkilöinä ammattiopistolla ovat opinto-ohjaajat
-      Mikäli nuori päätyy suorittamaan tutkintoa oppilaitokseen, hänen pajalla saavuttama osaaminen tunnustetaan suoritettavaan tutkintoon
-      Opinto-ohjaajat voivat pitää koulutusinfoja pajoilla
-      Pajoilla työskentelevät nuoret voivat suorittaa maksutta ammattiopistossa lupakortteja esim. hygieniapassi tai työturvallisuuskortti. Ilmoittautuminen tapahtuu ottamalla yhteyttä myyntisihteeri Tarja Raskiin p. 044-7704 279 tai tarja.rask@sskky.fi. Koulutustarjonnan voi katsoa netistä osoitteesta https://wilma.sskky.fi/browsecourses tai ottamalla yhteyttä Tarjaan. Yhteistyösopimus ei koske erityistilannetestejä, niissä kustannukset menevät normaalihinnaston mukaan.

Ammattiopiston opinto-ohjaajat, erityisopettajia, kuraattorit, psykologi, pedagoginen johtaja ja terveydenhoitajia kävivät tutustumassa kaupungin työpajoihin Steissillä 23.11. Työvalmentaja Annukka Salo kierrätti meitä pajoissa ja kertoi muiden valmentajien kanssa monipuolisesta toiminnasta, pajojen pelisäännöistä ja paikkamääristä. 
Pajatoimintojen lisäksi kaikkien pajojen nuorille on tarjolla ryhmätoimintaa, leirejä, liikuntaa yms.  

Kahvilapajassa työskennellään klo 9-14 tai klo 10.30-15.30. Kahvilassa tehdään itse ruoat, sämpylät, pullat jne.  pajojen nuorille ja henkilöstölle sekä kaikille asiakkaille. 

Puutyöpajassa työskennellään klo 9-14, työvalmentajina toimivat kuvassa vas. Joona Riikonen ja Antti Raatikainen. Pajassa tehdään kalustepuusepän töitä esim. ruokapöytiä, taulukehyksiä, kaappien ovia yms. tilaustöitä. Lisäksi tehdään rakennustöitä esim. sisäseiniä, toimistoremontteja, leikkimökkejä, pintakäsittelyä. 

Puutyöpajan työsali

Mediapaja on suosittu nuorten keskuudessa, työaika on klo 9-14. Siellä opetellaan valokuvausta, videointia ja mainosten laatimista. Nuori kokoaa tehdyistä töistään portfolion, jota hän voi hyödyntää työnhaussa tai opintoihin hakeutumisessa. 

Taidepajassa saa tehdä ihan mitä vaan! Siellä työskennellään klo 9-14. 

Starttivalmennus Antero toimii alkusysäyksenä esim. toiseen pajaan tai vaikkapa opintoihin, siellä työskennellään klo 10-14. Paja voi yksilön kohdalla alkaa esim. 1 pvä/vkossa ja pikku hiljaa päivien määrää lisätään. Starttipajassa opetellaan elämänhallintaa ja tehdään arkisia töitä, kuten esim. kaupassa käyntiä, ruoanlaittoa ja pyykinpesua. 


Kaikkiin pajoihin on mahdollista tutustua joka tiistai klo 9-10! Tutustumaan ovat tervetulleita ihan kaikki!


Lämmin kiitos pajojen työvalmentajille hyvistä esittelyistä! Nyt me ammattiopistossa tiedämme, mihin ja minkälaiseen paikkaan voimme ohjata opiskelijoitamme. Laitamme vastavuoroisen kutsun pajan valmentajille, jotta he pääsevät tutustumaan ammattiopiston toimintaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti