sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Kuulumisia Digierko koulutuksesta!

Kiltakouluopettajat Hiuskillasta Pia Kiikeri ja Visualistikillasta Johanna Rintanen olivat kaksi päivää melkoisessa digikylvyssä Hämeenlinnassa Digierko koulutuksessa. Tämän kertaisen koulutuksen teemana olivat erilaiset videosovellukset sekä AR eli lisätty todellisuus. Haluamme levittää saamamme tietoa opettajille ja siksi tämä postaus sisältää koosteen mielenkiintoisimmista sovelluksista ja mahdollisuuksista =)

Tutustuimme Hololens tekniikkaan

Hololens tekniikka mahdollistaa lisätyn todellisuuden lisäämisen arkeemme. Tätä tekniikkaa voi esimerkiksi hyödyntää uuden sohvan sovittamisessa tämänhetkiseen sisustukseen. Mahdollista ovat myös erilaiset laitteiden käyttöönottoon liittyvät avustajat, kuten autojen moottorin korjausta ohjaavat sovellukset. Tekniikan mahdollisuudet ovat koko ajan laajenemassa laitteiden kehittyessä. Tässä siis yksi havainnollinen esimerkki aiheesta:


Green screen tekniikka

Green screen tekniikalla työstettyihin videoihin tarvitaan erillinen, kyseiseen tarkoitukseen tehty vihreä tausta ja Ipadiin Green Screen sovellus. Tämän jälkeen työskentely on helppoa ja esiintyjän taustaksi voi liittää videota, kuvaa tai vaikkapa nettisivun. Mietimme, että sovelluksella opiskelijat voivat tehdä videon vaikka eri tyylikausien tai matkakohteiden esittelystä. 


360 ja kierros erilaisissa tiloissa

RicohTheta merkkisellä 360 kameralla sekä iPad:lla saa nopeasti näyttäviä 360 kuvia. Testasimme itse kameraa ja teimme vajaassa 10 minuutissa pienen 360 katsauksen Hamkin kirjastoon. 360 kuvat veimme ilmaiseen Roundme sovellukseen, jossa linkitimme kuvat keskenään. Kuviin voi merkitä kohteita, josta avautuu lisää kuvia, kirjallisia ohjeita tai videoita. Tietokoneelle voi myös ladata  Basic app RICOH THETA ja Riccoh movie converter -sovellukset, jolla kuvat voi kääntää YuoTubeen sopivaan muotoon.  Tällä sovelluksella voisi tehdä vaikka näyttöympäristöstä opiskelijalle esittelyn. 


Samaisella kameralla Omnian kokkikillan Oona Haapakorpi teki meistä 360 videon. Voit pyörittää videota hiirellä ja pääset katsomaan mitä muuta tilassa tapahtuu. Tietokoneen ja puhelimen pitää tukea kyseistä sovellusta, että se näkyy kunnolla (esim. Grome). Tällä 360 videolla voisi tehdä vaikka työsalin tai työpaikkaesittelyn. Hauskaa tässä on se, että videota voidaan katsoa useamman kerran, sillä videossa  tapahtuu koko ajan jotain 360 asteen säteellä. 




Keynote sovellus

Keynote -sovelluksella voi tehdä erilaisia esityksiä. Tämä sovellus toimi iPad:ssä tai iPhonessa.




iMovie -sovellus

iMovie - sovelluksen voi ladata iPad:iin tai iPhone:een. Sovellus on osalle meistäkin tuttu. Tällä sovelluksella voi tehdä helposti videoja, on tekijänä opiskelija tai opettaja. Kaikki videot on helppo linkittää YouTubeen.




Adobe Spark sovellus 

Adoben Spark sovelluksella voi tehdä videoesityksiä, mutta myös upeita kuvia.





Powtoon -sovellus

Powtoon sovelluksesta tuli meidän kummankin ehdoton suosikki. Sillä saa ihan uudennäköisiä videoja, joita on myös hauska toteuttaa. Innostuimme sovelluksesta niin, että teimme samantien videon uudistuneesta hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnosta uusia hakijoita varten. Myös kaikki tutkinnon osat ja niiden tavoitteet voisi esitellä videojen avulla. 


Zappar - sovellus

Lopuksi tutustuimme Zappar - ohjelmaan, jonka avulla valokuviin saa piilotettua Zappar - sympoleja, ja kun omaan iPad:iin tai puhelimeen lataa Zappar - sovelluksen, niin sen avulla kuva herää henkiin. Kuvien taakse saadaan kätkettyä vaikka video pesukoneen käytöstä tai 3D - malli  luokkatilasta tai ohjeet tekstauksen kirjasintyyppien tekemiseen.
Lopuksi halutessasi, käy lataamassa Zappar - sovellus ja suuntaa iPad:n tai puhelimen kamera Sumu - kissan kuvaan. Katso mitä kuvaan on piilotettu ja kun löydät Sumun yhteystiedot, kilauta pikkukaveri hereille :)




Terveisin
jori ja pia 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti