tiistai 6. maaliskuuta 2018

Sakki ry:n koulutus ammattiopiston opiskelijakunnalle ja johtoryhmälle

Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto- SAKKI ry

- opiskelijoiden edunvalvontajärjestö
- edustaa noin 170 000 opiskelijaa
- ajaa amisten asiaa valtakunnallisesti
- julkaisee tutkimuksia ammatilliseen koulutukseen liittyen (amisbarometri)
- Salon seudun ammattiopistossa toimii opiskelijakunta Saurus

Kuvassa vas. Tanja Rönö, Sauli Luukkala, Arno Paasonen, Jere Hauhia, edessä kouluttajat Samuli Maxenius ja Rico Martikainen. Oikealla Päivi Pölönen, Riikka Riihimäki, Mervi Leino ja Anne Bragge. Mukana myös, vaikkei kuvassa, Mikko Silfverberg, Hilkka Seppä, Elina Korkeaoja, Rita Kivi ja Susanna Löf. 

Sakki ry:n kouluttajat kertoivat ko. organisaation toiminnasta ammattiopiston opiskelijakunnan jäsenille sekä johtoryhmän edustajille. Kävimme myös keskustelua opiskelijakunnan ja ammatillisen koulutuksen kehittämisestä. Poimintoja keskustelusta:

- Opiskelijakunnan tehtävänä on edistää opiskelijoiden osallisuutta oppilaitoksen toiminnan ja opetuksen kehittämiseen. Oppilaitoksen on mahdollistettava opiskelijan osallistuminen opiskelijakuntatoimintaan esim. opettaja ei voi laittaa poissaoloa oppitunnilta kokoukseen osallistumisen aikana. Tarvitaan pelisäännöt opiskelijakuntatoimintaan osallistumisesta, johon henkilöstö sitoutuu.
Opiskelijakunta toimii opiskelijoiden äänitorvena, laatii kannanottoja ja tarvittaessa adresseja. Alakohtaisissa jaostoissa on opiskelijaedustus.
- Asiakasnäkökulman vahvistaminen koulutuksessa -> opiskelija asiakkaana, laaditaan yksilölliset opintopolut opiskelijan tarpeiden mukaan.
- Opiskelijakunnan linkki koulutusaloille -> ravintola- ja catering- sekä matkailualalla lähdetään kokeilemaan alan opiskelijoista koostuvaa markkinointi- ja myyntiryhmää, joka tulee ottamaan vastaan tilaukset, koordinoi ne, tuottaa videoita ja kuvia jne. Tämä ryhmä voisi toimia linkkinä myös opiskelijakuntaan esim. tapahtumien järjestämisessä. Kaikilla aloilla olisi hyvä käynnistää vastaavanlaista toimintaa.

Keskusteltiin jatkotoimenpiteistä:
- Jatkossa sovitaan säännölliset tapaamiset opiskelijakunnan ja johtoryhmän kanssa!
- Tehdään opiskelijakunnan verkostokuvaus sekä kuvataan toiminta ja rakenteet oppilaitoksessa.
- Opiskelijakunnan edustajat voivat osallistua jaostoihin ja kutsua jaostoissa olevia opiskelijoita puolestaan opiskelijakunnan kokouksiin.
- Opiskelijoiden edustus erilaisiin työryhmiin esim. opiskelijahuoltoryhmä
- Opiskelijakunnan vaalit: Tarvitaan vaaliohjesääntö eli miten vaalit järjestetään ja millainen on vaalijärjestelmä jne? Pohditaan, mikä on paras tapa löytää aktiivisia toimijoita opiskelijakuntaan jatkossa. Esimerkiksi jatkavat opiskelijat jatkavat ja haetaan aloittavista uusia kampanjan avulla. Tehdään esim. rekryvideo ja laitetaan sosiaaliseen mediaan.
- Mihin tutkinnon osaan opiskelijakuntatoiminta kerryttää osaamista, kuvataan rekrykampanjaan ko. opintokokonaisuudet esim. yhteisistä aineista.

Teksti ja kuva: Susanna Löf



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti