torstai 15. maaliskuuta 2018

Salon seudun ammattiopiston ravintola- ja cateringala lähtee kokeilemaan KILTAKOULUT-toimintamallia


KILTAKOULUT-toimintamalli on nippu hyviä käytäntöjä, joista jokainen voi napata opetukseen itselle parhaiten sopivia menetelmiä. Keskeisiä teemoja kiltamaisessa toiminnassa ovat:

 tiimioppiminen, yhteisöllisyys ja hyvä yhteishenki
 digitalisaation hyödyntäminen oppimisen tukena
 yrittäjämäiset toimintatavat
 työvaltaisuus 
 opiskelijalähtöisyys ja ammattiylpeys
 vertaisoppiminen ja tutor-toiminta
 yksilölliset oppimispolut.

Killat avoimesti verkossa -hankkeen myötä Salon seudun ammattiopiston ravintola- ja cateringala (raca) on lähdössä kokeilemaan Kiltakoulut-toimintamalliin liittyviä menetelmiä. Hankkeen aloitustapaamisessa Laukaassa oli Salosta raca-alalta mukana opettajat Liisa Frantti ja Matti Tuomi. ”On helpottavaa kuulla, että kiltamaista toimintaa voi aloittaa pienesti ja oman innostuksen mukaan. Saimme tapaamisessa Ekamin ja Omnian kollegoilta arvokkaita neuvoja ja vinkkejä. Se auttaa alkuun.”, sanoo opettaja Matti Tuomi. ”Uusia juttuja on tarkoitus ottaa käyttöön pikkuhiljaa. Uudet asiat täytyy myös perustella opiskelijoille, esimerkiksi mitä hyötyä blogista voi olla työnhaussa”, sanoo opettaja Liisa Frantti.

Osaamista jakamassa mm. Henna Ström-Kallio Ekamista (vas.), Oona Haapakorpi Omniasta,
Matti Tuomi ja Liisa Frantti Salon seudun ammattiopistosta.

Salosta mukana olivat myös Kiltakonkarit Johanna Lahtinen ja Piia Kiikeri, jotka kertoivat koko hankeverkostolle omista kokemuksistaan kiltatoimijoina. Johanna esitteli ryhmälle mm. tiimirinki -mallin, joka on yksi menetelmä yhteisöllisyyden vahvistamiseen sekä tavoitteiden asettamiseen ja seurantaan.

Ei oo läheskään niin nälkä, jos välillä syö :-)

Salon seudun ammattiopiston Killat avoimesti verkossa –hankkeen toteutukseen osallistuvat raca-alan lisäksi hiusala ja visualistit. Nämä alat toimivat hankkeessa mentoreina ja opastavat uusia kiltalaisia alkuun. Salon Hiuskillan tavoitteena on lisäksi toteuttaa muiden Hiuskiltojen kanssa yhteisiä oppimispäiviä. Päivä aloitetaan yhteisellä toimeksiannolla esimerkiksi Skypen välityksellä. Päivän päätteeksi vertaillaan yhdessä tuotoksia. Lisäksi hankkeessa on tavoitteena kehittää henkilöstön digiosaamista ja järjestää webinaareja ja eri alojen kiltatapaamisia.

Hankeverkoston aloitusleiriä vietettiin Keski-Suomessa Laukaassa, joka tarjosi tapaamiselle mukavat ja todella talviset puitteet. Paikalla oli yli 30 Kiltakoulut-toimintamallista kiinnostunutta opettajaa ja projektissa työskentelevää seitsemästä eri oppilaitoksesta. Salon seudun ammattiopiston, Ekamin ja Omnian lisäksi hankkeessa toimivat Ylä-Savon ammattiopisto, Edupoli, Hevosopisto ja Tavastia, joka toimii hankkeen koordinoijana.

Pia Kiikeri kiteytti aloitustapaamisen tunnelmat seuraavin sanoin: ”Nämä matkat, josta saa uusia ajatuksia ja työkaverit, jotka auttavat uusien ideoiden syntymiseen, ovat koko työn parasta antia!”.


Teksti ja kuvat: Reija Kiviluoto          

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti