perjantai 19. elokuuta 2016

OPETTAJAN MONTA ROOLIA

Ammatillinen opettaja on paljon muutakin kuin opettaja! 


Ammatillinen opettaja opettaa, mutta hän toimii myös vastuuopettajana tietylle ryhmälle tai määrälle opiskelijoita. Vastuuopettajan tärkein tehtävä on seurata oman opiskelijan opintojen etenemistä ja ohjata tarvittaessa opiskelija tukitoimiin esim. opinto-ohjaajalle tai erityisopettajalle. 

Opettaja voi toimia myös opetussuunnitelma- tai tutkintovastaavana, jolloin tehtävänä on laatia mm. koulutusalan opetussuunnitelmapuu osaamiskortteineen. Tutkintovastaava puolestaan laatii tutkinnon järjestämissuunnitelman ja toimii yhteyshenkilönä tutkintotoimikuntaan. 

Työssäoppimisen ohjaaja tekee tärkeää yhteistyötä alan työpaikkojen kanssa. Hän ohjaa opiskelijoita hankkimaan työssäoppimispaikan ja tekee sopimukset. Hän myös mm. toteuttaa työpaikkaohjaajakoulutukset. 

Tutkinnon ohjaaja perehdyttää opiskelijan näyttötutkintotoimintaan ja tavoitteisiin. Hän ohjaa opiskelijaa laatimaan tutkinnonsuorittamissuunnitelman. 

Niin ja opettaja tietysti toimii myös opettajana eli toteuttaa opetustapahtumat, arvioi ja merkitsee suoritukset opiskelijan ehopsiin. 

Opettaja voi toimia yhdessä tai kaikissa rooleissa, tämä asettaa hurjat osaamisvaatimukset ammatillisen opettajan työtehtävään. On osattava ops-työ, näyttötutkintotoiminta, työssäoppimisen prosessit, järjestelmät ja lomakkeet. Lisäksi opettajan tulee hallita kaikista tärkein asia eli ihmisen kohtaaminen ja oppimisprosessi, se ei saa jäädä minkään muun varjoon. 

Opettajalla on suuri rooli ja vastuu oman osaamisensa kehittämisessä sekä työssäjaksamisessa. Työnantajan tehtävänä on tukea opettajan työhyvinvointia ja kehittää opettajan osaamista näissä monissa eri rooleissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti