torstai 14. joulukuuta 2017

Retki Meyerin telakalle


Laivanrakennus on jo vuosisatoja ollut yksi tärkeimmistä elinkeinoista Turun seudulla; telakka on elättänyt ja ollut tärkeässä osassa koko alueen kehityksessä. Laivanrakennusala tarjoaa paljon erilaisia työmahdollisuuksia, ja siksi järjestimme Turvapaikasta työpaikkaan -hankkeen puitteissa retken Meyerin telakalle Turkuun.





Lähdimme aamupäivällä matkaan Salon Tilausmatkojen bussilla. Telakkakierrokselle osallistui niin Valman, kotoutumiskoulutuksen kuin metallialan opiskelijoita. Kävimme ensin opastetulla kierroksella Merikeskus Forum Marinumissa, jossa saimme kattavan opastuksen alueen merenkulun ja telakkateollisuuden historiaan. Pääsimme myös kastamaan omat laivat – nimiksi tulivat muun muassa Ilmarinen ja Pargas. Laivojen kehitys purjelaivoista koneilla ja moottoreilla toimiviksi laivoiksi kiinnosti kuulijoita, ja varmasti kaikki oppivat jotain uutta. Forum Marinumin näyttelyssä oli esillä esimerkiksi Turun alueella rakennettujen laivojen pienoismalleja, laivanrakennuksessa käytettyjä työkaluja ja valmis hyttimoduuli.




          
                                                                                      
Forum Marinumin kierroksen jälkeen nousimme taas bussin kyytiin ja suuntasimme kohti Meyerin telakkaa Pernon kaupunginosassa. Matkalla opas kertoi Turun satama-alueesta, Meyerin telakan vaiheista ja laivanrakennuksesta elinkeinona. Telakkakierroksen aikana opas esitteli laivanrakennuksen monivaiheista prosessia. Kierros sujui kokonaisuudessaan lämpimän bussin kyydissä; työturvallisuuden vuoksi meillä ei ollut lupaa nousta ulos bussista. Laivojen eri osien, lohkojen ja nostureiden koon pystyi näkemään ikkunoiden läpi, mutta ei ehkä täysin ymmärtämään. Telakka-alue on valtava, ja se kattaa useita halleja sekä nostureita - löytyypä alueelta myös oma palokunta ja teknillinen oppilaitos! Työntekijöitä telakan alueella on tuhansia.

Telakka-alueelta suuntasimme takaisin Forum Marinumille, jossa ehdimme vielä hieman kierrellä ennen kahvihetkeä ravintola Göranissa. Kaiken kaikkiaan päivä oli varmasti kaikille hyvin opettavainen ja antoisa. Ehkä retkiporukastamme löytyy muutaman vuoden päästä useampi telakkatyöntekijä!




                                  

Teksti ja kuvat Pauliina Niemi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti