Ammatillisen koulutuksen uudistuksessa on puhuttu paljon opettajan tehtävän muutoksista sekä pedagogiikasta ja koulutuksen rakenteista. Yhtenä ratkaistavana asiana on tärkeän ammattikunnan eli opinto-ohjaajien rooli tässä uudistuksessa.
Salon seudun ammattiopistossa yhdistettiin nuorten ja aikuisten koulutus kaksi vuotta sitten. Siinä vaiheessa opinto-ohjaajien tehtäväkenttä laajeni kun asiakkaiksi tulivat sekä ammatillisen peruskoulutuksen että näyttöperusteisen koulutuksen opiskelijat. Tämän kahden vuoden aikana opinto-ohjaus on hakenut muotoaan ja nyt olemme fokusoineet opinto-ohjaajan tehtäviä uudella tavalla.
Kuvassa Salon seudun ammattiopiston opinto-ohjaajat vas. Susanna Vasama, Merja Korkiakoski, Ulla Jokinen ja Sari Mäki-Latikka. (Kuva: Tiina Lehtiranta) |
Opinto-ohjaajien vahvuutena on laaja-alainen tutkintojen tuntemus, joka luo vahvan osaamispohjan yksilöllisten polkujen laatimiseen opiskelijoille. Toisinaan polkujen laadinnassa tarvitaan hyvinkin paljon luovuutta ja avarakatseisuutta, jotta löydetään opiskelijalle parhaiten sopiva ratkaisu. Opinto-ohjaajilla on taito löytää hyvinkin erilaisia polkurakenteita!
Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen on niin ikään opinto-ohjaajien vankkaa osaamista, joten heidän vahvuutta tässä asiassa tullaan tarvitsemaan runsaasti jatkossakin.
Päädyimme Salon seudun ammattiopistossa fokusoimaan opon työtä henkilökohtaisten osaamisen kehittämissuunnitelmien asiantuntijuuteen. Hoksien laadinta on vastuuopettajan työtä, mutta opo pystyy auttamaan opettajia niiden laadinnassa.
Tässä tiivistettynä opinto-ohjaajan tehtävät:
o Ohjaa
hakijoita koulutusvaihtoehdoissa ja opintososiaalisissa etuuksissa
o Osallistuu
opiskelijavalintaprosessiin (pt, at)
o Ohjaa
ja auttaa opiskelijoita mahdollisissa koulutusalojen ja osaamisalojen
vaihdoissa sekä koulutuskokeiluissa (ei valmentava koulutus)
o Toimii
henkilökohtaisten osaamisen kehittämissuunnitelmien (HOKS) asiantuntijana ja
tarvittaessa auttaa opettajia hoksin laadinnassa
o Toimii
asiantuntijana osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa
o Laatii
hoksin yhdessä vastuuopettajan kanssa jatko-opintopolku- sekä ammatti- ja
lukiopakettiopiskelijoiden kohdalla
o Osallistuu
tuutor-toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen
o Osallistuu
yhteisöllisen opiskelijahuollon suunnitteluun ja toteutukseen yhteistyössä muun
opiskelijahuollon kanssa
o Tukee
opettajaa opiskelijan ohjaamisessa
o Ohjaa
ja kannustaa opiskelijoita opinnoissa sekä opintojen etenemisessä
o Tekee
omaan työhön liittyvää verkostoyhteistyötä
o Tekee
tarvittaessa yhteistyötä huoltajien kanssa
o
Ohjaa jatko-opintoihin
Kuviossa opinto-ohjaajan tehtävän rajapinnat hakupalvelun, markkinoinnin ja myynnin sekä vastuuopettajan työtehtäviin. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti