torstai 7. huhtikuuta 2016

Mikä ihmeen osaamiskortti???

Työstämme Salon seudun ammattiopistossa kovalla vauhdilla opetussuunnitelmia, jotka muodostuvat osaamiskorteista. Olemme yhdistämässä nuorten ammatillista peruskoulutusta ja aikuisten näyttötutkintoperusteista samaan "muottiin". Perustutkinnot ovat ammatillisilta sisällöiltään samanlaisia, joten on järkevä yhdistää ne samoihin nimittäjiin (opintokokonaisuuksiin), joita kutsumme osaamiskorteiksi.

Tavoitteemme on tuoda näkyväksi opiskeltavia kokonaisuuksia, jotka auttavat meitä rakentamaan opiskelijoille henkilökohtaisia opiskeluohjelmia. Kun saamme osaamiskortit "tarjottimelle" , myös opiskelija itse pystyy valitsemaan puuttuvaan osaamiseensa sopivia opintoja.

Tänään pohdimme rakennusalan opettajien Timo Sirkiän ja Mikko Tapion kanssa juuri näitä osaamiskortteja ja sitä, miten opintokokonaisuudet saadaan tarjolle rakennusalan osaamisvaatimusten mukaan. Huomasimme, kuinka vaikea on tehdä sopivia paketteja alalle, jossa työsaleissa ja työmailla tehdään useaa eri tutkinnon osaa yhtäaikaa. Ja oikeastaan sekään ei ollut ongelma, vaan se, miten tämä näyttäytyy opiskelijalle lukujärjestyksessä, jos siellä lukee muuraus, mutta juuri silloin tehdäänkin vaikka runkotöitä. Lopulta siis haasteena on sen, miten saamme osaamiskortit järkevän laajuisiksi, mutta samalla riittävän joustaviksi. Opiskelijalle lukujärjestyksessä on luettava kuitenkin enemmän kuin pelkästään ammatilliset aineet. Vaikka työ ei olekaan helppoa, on ongelmat tehty ratkaistavaksi :) 
Nämä kaksi yhdistämme samanlaisiksi ammatillisten opintojen kohdalla. Tässä riittää pohdittavaa, kun kaksi kulttuuria lähtee hakemaan yhteistä, samalla tämä tarjoaa mahdollisuuden kehittää opetussuunnitelman sisältöä sekä  tehdä ihan uutta rakennetta toteutukseen.



Niin ja mitä se osaamiskortti sitten oikein kertoo??
Siihen kuvataan:
- Osaaminen ammattitaitona
- Vaadittava aikaisempi osaaminen
- Laajuus
- Toteutus
- Arviointi
- Osallistujapaikkamäärä
- Oppimateriaali

2 kommenttia:

  1. Pari mallikorttia kuvina olisi hyvä nähdä ��

    VastaaPoista
  2. Lisätty osaamiskortti opettajan materiaaleihin! Kiitos kommentista!

    VastaaPoista