keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Nuoret haastavat meitä- vastustammeko muutosta vai uudistammeko itseämme?

Yhteistyöllä osaajia työelämään -seminaari ja Työelämäyhteistyön diplomien jako 27.4.16 Salon seudun ammattiopistossa


Tilaisuuden aloitti kuntayhtymän johtajamme Olli-Pekka Juhantila, joka kertoi ammatillisen koulutuksen reformista ja muutoksen tilanteesta, jossa elämme. Tilanne antaa meille vaihtoehdoksi heittää hanskat tiskiin tai kääriä hihat ja ryhtyä uudistamaan itseämme. 

Saimme työelämän edustajia pitämään puheenvuorot työelämän ja oppilaitoksen yhteistyöstä. Jarmo Nykänen Salofasta kertoi onnistuneista rekrykoulutuksista, joita yhteistyössä on toteutettu jo kaksi ja jossa on todettu, että työssä sitä vasta oppii! Oppilaitos on tuottanut lupakorttikoulutukset ja esim. hygieniaosaamista opiskelijoille. Nykänen kertoi, että on saanut koulutuksella juuri tarvitsemiaan osaajia. 

Toinen työelämän edustaja oli Mika Nummenpalo Led Tailor Innova7ion:sta. Mika peräänkuulutti yhdessä oppimista, jossa kaikki ovat voittajia. Lisäksi hän kertoi vastuun antamisesta oppijalle, jolloin hän saa käyttää valtaansa ja samalla luovuuutta. Silloin on mahdollista syntyä jotain ihan uutta! Hän muistutti myös, että uutta syntyy vain kokeilemalla ja töitä tekemällä

Seuraavaksi saimmme kuulla Petri Rajaniemen (Future Works Oy) luennon Nykyajan nuorista:

Petri Rajaniemi

Rajaniemi laittoi meidät kuulijat todella miettimään. Tärkein sanoma oli se, että nuoret tuovat meille uusia arvoja sekä kouluun että työelämään. Me voimme taistella sitä vastaan tai uudistaa itseämme. 

Rajaniemi vertasi meitä aikuisia nuoriin metaforisesti siten, että me olemme voineet ajaa tukkeja nätissä paketissa joessa, nuoret ajavat yhtä liukasta tukkia yksin epätasaisessa koskessa. Me olemme voineet työelämässä saada leipämme yhtenä pakettina, nuoret saavat pieniä coctail-paloja kerrallaan. 

Meidän tehtävämme on sanoa nuorille, ettei ole mitään hätää! Meidän tehtävämme on ymmärtää heitä ja luoda heille puitteet. Nyt ja tulevaisuudessa tärkeintä osaamista on ihmisenlukutaito. 

Rajaniemen mukaan sana asenne tulisi miettiä uudella tavalla. Sen ei tulisi tarkoittaa vanhaa suomalaista sisua, jossa raadetaan henkihieverissä ja pahimmassa tapauksessa kupsahdetaan siihen. Asenteen tulisi tarkoittaa uskallusta tehdä eri tavalla ja kokeilla, vaikka ei ole varma onnistuuko. Asenne tarkoittaa siis rohkeutta ottaa riskejä.

Jos teemme kaikki entisellä tavalla, entisellä porukalla- saa entistä enemmän entistä :) 

Tulos muuttuu, kun toiminta muuttuu. Toiminta muuttuu, kun ajattelu muuttuu.  Ajattelu muuttuu vain kyseenalaistamalla entinen ajattelu!

Jos sanomista ei tule, mikään ei ole muuttunut :) 

Kokeilussa ja uudistamisessa kukaan ei tiedä mikä toimii varmasti. Voimme suunnitella loputtomiin ja olla tekemättä mitään tai aloittaa vaan tekemään ja kehittää samalla. Kukaan ei tiedä oikeita vastauksia- on vain parhaita arvauksia! 

Uuden luomisen hinta maksetaan vapaudella olla omanlaisensa, vapauden olla parhaimmillaan. Tarvitaan ymmärrystä toisiamme kohtaan, unelmointia ja uskallusta mennä niitä kohti!

YMMÄRRYS- UNELMAT- USKALLUS 


Luennoissa riitti osallistujille pohdittavaa...

...taistelemmeko muutosta vastaan vai käytämmekö energiamme oman itsensä uudistamiseen?

Päivän päätteeksi jaettiin diplomit hyvästä yhteistyöstä työelämän edustajille. Salon seudun ammattiopiston jakamat diplomit saivat Meritalon koulu (vastaanotti Marja Kyrölä oik.), Hotelli Fjalar (Tina Kesälä), Tyks Salon sairaalan sisätautiyksikkö (vastaanotti osaston valitsemat edustajat). Ruusuja jakaa opettaja Tia-Maria Kenni-Lehtonen. Edellisten lisäksi diplomit saivat Salon Rakentajat, Jame-Shaft Oy ja Kaivinkoneurakointi Lönnqvist Oy. Heiltä ei päässyt edustajia paikalle. 


Tilaisuudessa oli osallistujia seuraavista organisaatioista:

- Salon seudun ammattiopisto
- Turun ammatti-instituutti
- Raision seudun koulutuskuntayhtymä
- Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä
- Peimarin koulutuskuntayhtymä
- Bovallius
- Turun kristillinen opisto
- Useita työelämän edustajia eri aloilta
- Yrityssalo
- Salon kaupunki
- Varsinais-Suomen TE-toimisto, Salo

Tilaisuus järjestettiin osana Laakeri- hanketta




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti