maanantai 12. syyskuuta 2016

AUTOALALLA TESTAUKSESSA PRODIAGS

Salon seudun ammattiopiston autoala kokeilee alalle suunnattua verkko-oppimisympäristöä

Prodiags- tuotteen on suunnitellut kehitystiimi HMV-Systems, jossa työskentelee 15 henkilöä. Kehitystiimin ovat perustaneet vuonna 1991 veljekset Heikki ja Matti Vatanen. Heidän liikeideansa oli kehittää autotekniikan opetusta tukevia ohjelmistoja. Vuonna 1994 veljekset kehittivät  Citroénin suomalaisen maahantuojan aloitteesta Citroénin jousitushydrauliikan opetusohjelmiston, joka otettiin oppilaitoskäyttöön Ranskassa. Vuonna 2000 kehitettiin Prodiags- oppimisympäristö internettiin. 

Prodiags pitää sisällään:
- autoalan verkko-opiskelumateriaalit, tulostettavan tehtäväkirjan ja testit itsearviointiin
- loppukokeet valmiilla automaattisesti vaihtuvilla kysymyksillä
- ryhmäviestit sähköpostilla ja SMS- viestit
- tulosten seuranta yksilöllisesti tai ryhmissä
- raportointi
Ylläpitäjät ovat tehneet Prodiagsiin "opsin" autoalan tutkinnon perusteiden mukaan. Tutkinnon osan opintokokonaisuudesta aukeaa työtehtävät.

Opintokokonaisuuksiin on kirjattu osaamistavoitteet ja arviointikriteerit tutkinnon perusteista.

Opiskelija kirjaa itse työsuoritukset työvaiheittain järjestelmään. Hän voi lisätä kuvia tai linkkejä kuvaamaan työsuoritustaan. Lisäksi opiskelija tekee itsearvioinnin. Ohjelma laskee automaattisesti suoritetut osaamispisteet ja kun opintokokonaisuus on suoritettu 100 %:sti, opettaja antaa siitä arvosanan. 
Opiskelija voi edetä työsuorituksissa ja teoriatehtävissä omaan tahtiin. Vastuu suoritusten kirjaamiseen on opiskelijalla, jolloin opettajan tehtävänä on seurata etenemistä sekä antaa kokonaisarvosana. Suorituksia voi kertyä koulun työsalityöskentelystä tai työssäoppimisen aikana sekä tekemällä tehtäviä esim. opetuksettomana aikana. 

Ohjelmaa on testattu autoalalla vasta muutamalla opiskelijalla, mutta testausta on tarkoitus laajentaa. Ylläpitäjät muokkaavat sisältöä aina tutkinnon perusteiden uudistuessa. Ohjelman kustannukset muodostuvat lisenssimaksuista. 

Ohjelman idea on lähellä meidän Salon seudun ammattiopiston opetussuunnitelmarakennetta, joka muodostuu tutkinnon osista ja niihin liittyvistä osaamiskorteista. Tätä työtä on hedelmällistä jatkaa tutkinnon osien/ osaamiskorttien avaamiseen selkeine työtehtävine esim. oppimispäiväkirjamallisesti, jolloin opiskelija itse seuraa oman osaamisensa kehittymistä. 

Ohjelmistoa esitteli autoalan opettaja Sami Ruotsalainen, hän on avannut autonasentajan perustaidot- tutkinnon osaa käytännönläheisiksi työtehtäviksi, josta opiskelijan on helppo seurata oppimisen vaiheita. 

Jäämme seuraamaan mielenkiinnolla ohjelmiston testausta ja lähdemme kehittämään systeemiä opiskelijan oppimispäiväkirjaan!


Autoalalla on uudet upeat tilat, tässä vielä kuva demoluokasta, jonne voidaan vaikka ajaa auto ja opettaa siinä käytännön työvaiheita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti