keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

VERTAISKEHITTÄMISTAPAAMINEN FORSSA-SALO

Forssassa, kuten kaikkialla muuallakin, on meneillään ammatillisen koulutuksen uudistuksia. Lounais-Hämeen ammatillinen koulutuskuntayhtymä organisoituu uudelleen ja aloittaa toimintansa vuoden 2018 alusta, jolloin nuorten ja aikuisten koulutus yhdistyvät hallinnollisesti. Me olemme Salon seudun ammattiopistossa toimineet yhtenä oppilaitoksena jo vuoden 2016 alusta, joten olemme saaneet toimia vierailukohteena useille oppilaitoksille :)

Forssalaiset ottavat käyttöön myös uuden oppilaitoshallintajärjestelmän Primus/Wilman, josta he kyselivät meiltä toimintatapojamme sekä miten olemme järjestelmän rakentaneet. Keskustelimme yhdessä myös ammatillisen koulutuksen reformista, jota kohti kaikki olemme uudistamassa toimintaamme.

Forssa tulee yhdistämään nuorten ja aikuisten perustutkintojen opetussuunnitelmat ja rakentaa opetustarjonnan Primukseen/Wilmaan sekä tekee resurssoinnin jatkossa Kurreen. Työ on heillä alkamassa, me olemme Salossa tekemässä vastaavaa jo toista kierrosta. Vaihdoimme tästä mielenkiintoisesta ja suuresta työstä ajatuksia ja näkemyksiä runsain mitoin. Opetussuunnitelma kun toimii kaiken työn perustana oppilaitoksessa.
Kuvassa Salon seudun ammattiopistosta vas. Jussi Peltonen, Tia-Maria Kenni-Lehtonen, Forssasta Elina Kaislasalo ja Satu Koskinen. Oik. ammattiopistosta Mervi Leino, Forssasta Tanja Nyman, Marko Ruusiala ja Satu Kuru. 

Keskustelun aikana huomaa, että opittavaa on aina puolin ja toisin. Forssa on jo toteuttanut koulutuksia siten, että samoissa ryhmissä on nuoria ja aikuisia opiskelijoita esim. lähihoitajakoulutus on moduloitu ja teemoitettu. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki osallistuvat teemapäiviin, joita on kerran viikossa. Aikuiset ovat muut päivät työssäoppimassa ja nuoret puolestaan ovat enemmän lähiopetuksessa koululla.

Vierailun organisoi Salon seudun ammattiopiston projektisuunnittelija Mervi Leino Osaaminen näkyväksi ja valinnat sujuviksi- hankkeen puitteissa. Tilaisuuden aiheena oli vertaiskehittämistapaaminen.

Teksti ja kuva: Susanna Löf


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti