maanantai 14. tammikuuta 2019

Digitaaliset laitteet helpottavat opettajan työtä



Parasta digiohjausta työpaikoilla –hankkeessa on hankittu opettajille kokeiltavaksi miniprojektoreja, akkukäyttöisiä printtereitä sekä tabletteja. Opettajat kokeilevat laitteiden käyttöä pari kuukautta ja raportoivat kehittämishankkeelle niiden käytöstä.

Tabletit annetaan ohjattavan opiskelijan käyttöön työpaikalle mm. videoiden tekemiseen ja live-ojaukseen. Tablettien nettiyhteytenä käytetään työpaikan verkkoa tai opiskelijan matkapuhelimesta jaettua verkkoa.
Miniprojektorit ja akkukäyttöiset printterit ovat opettajan käytössä ja ne liitetään opettajan kannettavaan tietokoneeseen. Tarvittava verkkoyhteys jaetaan opettajan omasta työpuhelimesta.

Opettajat raportoivat kokeilujakson päätteeksi kehittämishankkeelle, miten välineiden käyttö on onnistunut. Myös opiskelijoiden kokemukset olisi tuotava hankkeen tietoon, miten he ovat kokeneet tablettien käytön työpaikoilla. Opettajat myös sitoutuvat kertomaan laitteiden käyttämisestä muille opettajajäsenille. Raportointiin ja laitteiden käyttöön saa lisäresurssia.

Laitteet on hankittu helpottamaan sopimusten laadintaa ja näyttöjen kirjaamista suoraan työpaikalla. Niiden käytön kokeilussa ja työtapojen kehittämisessä hyödynnetään Lean ajattelua. Tavoite on helpottaa opettajien työtä. Jos kokeilu onnistuu ja opettaja kokee laitteista olevan hyötyä, laitteiden loppusijoituspaikka tulee olemaan oma koulutusala ja jatkossa niitä voi käyttää jokapäiväisessä työssä.

Tietokoneeseen kytkettävä
printteri ja miniprojektori

Mitä laitteilla tehdään?

Opiskelijoiden tabletin käytöllä pyritään dokumentoimaan mm. näyttösuorituksia. Videoiden ja kuvien avulla opettajan on helpompi arvioida näyttöä yhdessä työpaikkaohjaajan kanssa. Lisäksi yhteydenpito työpaikoille helpottuu, koska tabletin kanssa voidaan käyttää videoyhteyksiä. Videoyhteyksien kautta opiskelijaa voidaan ohjata työpaikoilla ja käydä jopa näyttöarviointikeskusteluja.

Kannattava printterin ja projektorin tehtävänä on helpottaa näyttöjen kirjausta. Tällä hetkellä opettaja ennen näyttöjen suoritusta ottaa yhteyttä opiskelijaan, onko hän saanut sovitut näyttötehtävät suoritettua työpaikalla. Tämän jälkeen opettaja tulostaa opiskelijahallintajärjestelmästä näyttöjen arviointikaavakkeet kullekin opiskelijalle ja näyttökokonaisuuksiin erikseen. Työpaikalla tapahtuvassa arvioinnissa kaavakkeisiin otetaan opiskelijan ja työpaikkaohjaajan allekirjoitukset. Tämän jälkeen opettaja palaa koululle ja syöttää näyttöjen arvioinnin opiskelijahallintajärjestelmään.

Kannettava printteri ja projektorin avulla sekä näyttökaavakkeiden täyttäminen, arvosanan kirjaaminen ja allekirjoitusten ottaminen voidaan tehdä työpaikalla samanaikaisesti.  Kannettavan printterin avulla opettajan työaikaa vapautuu useita minuutteja näyttöä kohden ja useita tunteja, kun puhutaan kaikkien opiskelijoiden ja tutkinnon osien näyttöjen kirjaamisesta.

Tämä on tietotekniikan hyödyntämistä opetuksessa parhaimmillaan.

Teksti ja kuvat: Digikehittäjä Pia Kiikeri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti