perjantai 2. kesäkuuta 2017

”Amazing school”


Oppilaitoksessamme on kevään aikana käynyt tutustumassa muutamia ryhmiä eurooppalaisista oppilaitoksista. Ennen pääsiäistä oppilaitoksessamme vieraili kollegoita Italiasta. Italian saappaankorosta, Apuliasta tulevat ammatillisen oppilaitoksen opettajat olivat Salossa tutustumassa suomalaiseen koulujärjestelmään. Viikon aikana he tutustuivat oppilaitoksiin Turussa ja Salossa. Ohjelmassa oli yläkouluja, lukioita sekä Salon seudun ammattiopisto.
Italialaiset vieraamme tutustumassa sähkön työsaliin. Alan oppimisympäristöä esitteli Antti Helenius.

Toukokuussa saimme vieraita Puolasta. Vieraina oli lukion henkilökuntaa Lódzin kaupungista. Myös puolalaiset olivat tutustuneet Salossa jo perus- ja lukio-opetukseen. Puolassa on muuttumassa koulutusjärjestelmä niin, että lukion yhteydessä oppilaitoksella on mahdollista tarjota myös ammatillista koulutusta. Lódzin lukion suunnitelmissa on tarjota jatkossa myös rakennusalan ja liiketalouden opintoja ja he olivat kiinnostuneita erityisesti näistä aloista.  

Puolalaiset vieraat rakennusalan työsalissa Mariankadulla. Rakennusalan opetuksesta ja tiloista kertoi Matti Nieminen.

Aluksi vieraat molemmista maista saivat kuulla perustietoja ammatillisesta koulutuksesta Suomessa. Sitten käytiin läpi Salon seudun ammattiopiston koulutusaloja ja koulutuksen organisointia. Vieraita hämmästytti oppilaitoksemme monipuolinen tarjonta sekä upeat oppimisympäristömme. Vieraiden mukaan opiskelijakeskeisyys ja opintojen sitominen käytäntöön toteutuvat huomattavasti vahvemmin kuin heidän oppilaitoksissaan. Sekä Italiassa, että Puolassa pedagogiset menetelmät ovat kaikilla kouluasteilla opettajajohtoisempia ja teoreettisempia kuin Salossa nähty opetus.
”Olette rohkeita kokeilemaan uusia ideoita.”, sanoi Lódzin lukion rehtori, kun kerroimme, miten olemme valmistautuneet ammatillisen koulutuksen tuleviin muutoksiin. 

Italialaiset tutustuivat Hyvoninkadulla metallin, käsi- ja taideteollisuusalojen sekä sosiaali- ja terveysalojen tiloihin. Metallin työsalissa vieraita ihmetytti, että opiskelijoina oli myös naisia. Naisopiskelijoista napattiin myös valokuvat todisteeksi kotimaan kollegoille.  

Metallin työsaleissa italialaisia vieraita ihmetytti, että alaa opiskelee myös naisia.  Työsaleissa oppaana toimi Tom Sundberg.



 
 


Oppimisympäristömme rakennusalalla, pintakäsittelyssä ja liiketaloudessa olivat heidän mielestään mahtavia tiloiltaan, laitteiltaan ja materiaaleiltaan. He kokivat nähneensä sellaisia oppimisympäristöjä, joita eivät olleet kuvitelleet olevan olemassakaan… Myös italialaiset vieraat ihastelivat upeita tilojamme ja oppilaitoksen rauhallista tunnelmaa. ”Koulunne on upea. Emme ole koskaan nähneet yhtä hyvin organisoitua oppilaitosta.”, totesi Maria Grazia Italian Apuliasta.
 

Pintakäsittelyn tilat kiinnostivat puolalaisia vieraitamme. Alan opetuksesta kertoi Leena Halonen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teksti ja kuvat: Tia-Maria Kenni-Lehtonen ja Reija Kiviluoto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti