tiistai 28. maaliskuuta 2017

YHTEISET AINEET TARJOTTIMELLE

Salon seudun ammattiopistossa on tehty yhteisten aineiden opetustarjonnasta suunnitelma


Opetustarjonnassa on suunniteltu oppiainejako kahdelle vuodelle kuvan mukaisesti syksyllä aloittaville uusille opiskelijoille. Pakollisia opintoja tarjotaan pääsääntöisesti tutkintokohtaisesti, mutta erityisesti syksyllä meillä on paljon tutkinnosta toiseen vaihtavia nuoria, jolloin on hyvä, että yhteiset aineet menevät samalla logiikalla. Tutkintokohtainen tarjonta mahdollistaa kuitenkin opetuksen integroinnin alaan.

Esimmäisen vuoden tarjonta:
- Äidinkieli 1+ Tieto- ja viestintätekniikka
- Matematiikka1+ Yhteiskuntataidot
- Englanti1+Yrittäjyys
- Äidinkieli2+Matematiikka2
- Liikunta ja terveystieto1

Toisen vuoden tarjonta:
- Äidinkieli3+Liikunta ja terveystieto2
- Äidinkieli4+Kemia
- Äidinkieli5+Fysiikka
- Ruotsi+ Työelämätaidot
- Englanti2+Matematiikka3

Kuviossa oppiaineet muodostavat parit eli toteutus tapahtuu siten, että samana päivänä on esim. äidinkieli1 3 h aamupäivällä +tieto- ja viestintätekniikka 3 h iltapäivällä. Opetus tapahtuu aloilla päivä/ viikossa ja tekniikan aloilla puolestaan yhteisten aineiden viikkoina. Vuoden päästä olemme kokemusta rikkaampia erilaisista toteutustavoista!
Vaikka opinnot tarjotaan pääsääntöisesti tutkinnoittain, voi opiskelija ottaa myös toisen tutkinnon tarjottimesta näitä opintoja.

Yhteiset valinnaiset opinnot tarjotaan yksikkökohtaisesti eli meillä Salon seudun ammattiopistossa on näihin neljä tarjotinta:
- palvelualoille
- tekniikan aloille
- rakentamisen aloille
- hyvinvoinnin ja kulttuurien aloille

Yksikkö rakentaa tarjonnan omien tarpeiden mukaan, kuvassa ovat esimerkit rakenteesta eli kustakin korista valitaan tarjolle neljä oppiainetta neljäksi viikoksi ja opiskelija valitsee kolmesta ensimmäisestä korista yhden sekä viimeisestä kaksi. Sama toistuu toisena vuonna, jonka jälkeen opiskelijalla on yhteiset opinnot suoritettuna. Yhteiset valinnaiset opinnot eivät ole siis tarjolla tutkintokohtaisesti, vaan niissä on opiskelijoita eri tutkinnoista.

Näistä kaikista tarjottimista voidaan henkilökohtaistaa kullekin omien opintojen kesto eli aikaa voi käyttää esim. 1-3 vuotta. Tarjolla on myös verkko-oppimisen vaihtoehtoja, lisäksi meidän tulee kehittää mahdollisuutta suorittaa yhteisiä aineita myös työssäoppimisen yhteydessä.

Mielenkiinnolla lähdemme kokeilemaan tätä systeemiä, jonka ovat rakentaneet yhteisten aineiden opettajamme Petri Laaksonen sekä Jari Siltanen. Suuri kiitos heille erinomaisesta työstä! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti