perjantai 26. toukokuuta 2017

USKALLANKO POIKETA POLULTA?

Ihanan tuttua ja turvallista kävellä aina samaa reittiä lenkillä! Se tuo mukavaa pysyvyyden tunnetta, kun tietää etukäteen reitin ja osaa väistää kivet ja kannot. Sen saman lenkin voisi melkein kävellä silmät kiinni. Pysyvyydestä voi nauttia ja luoda sillä itselleen tavan voimaantua

Joitakin ihmisiä puolestaan sama lenkki alkaa kyllästyttämään ja haluaisi vaihtaa sitä, mutta ei uskallakaan. Pelottaa, jos vaikka eksyy tai tulee liian jyrkkä mäki vastaan, eikä selviäkään. Mutta jos saisi jonkun kaverin, jonka kanssa uskaltaisi lähteä uusille poluille? On paljon turvallisempaa eksyä yhdessä ja löytää taas perille! Yhdessä voi jakaa uusia kokemuksia ja ihastella maisemia sekä pohtia, miten vastaan tulevia haasteellisia kohtia ylittää. Kun on kerran kaverin kanssa poikennut polulta, uskaltaa sitä reittiä mennä sen jälkeen yksinkin. Tosin toisen on pitänyt tehdä aloite siitä uudesta polusta :) 

Tarvitaan siis ihmisiä, jotka uskaltavat heittäytyä ja seikkailla, sellaisia, jotka eivät pelkää poiketa polulta, vaan oikeastaan ovat niin uteliaita, että haluavat katsoa, mitä nurkan takaa löytyy. Nämä ihmiset vievät meitä uusille poluille ja vetävät sinne muitakin perässään pikku hiljaa. 

Polulta poikkeaminen voimaannuttaa heittäytyjiä, he saavat uusia kokemuksia ja elämyksiä, jotka innostavat ennakkoluulottomuuteen. Vaikka edessä on haasteita, niitä ei nähdä esteinä, korkeintaan asioina, jotka voidaan tavalla tai toisella ylittää.  On suorastaan jännittävää pohtia, mitä onkaan vastassa ja mitä kaikkea löytää polun varrelta! Jos mitään ihmeellistä ei löydy, tulipahan tehtyä sekin matka ja kokeillaan seuraavaksi taas jotain muuta. 

Uuden oppiminen vaatii heittäytymistä ja pientä seikkailumieltä, usein sinnikyyttäkin ja siksi se on välillä myös raskasta. Mutta sitten kun jotain oppii, on sen jälkeen niin hyvä fiilis, että haluaa oppia lisää. Sopivasti uteliasta mieltä ja hymyä sekä rentoa otetta, niin oppiminenkin sujuu paremmin. 


Elämä on oppimista, mutta sitä ei kannata ottaa liian vakavasti, niin ja siltä polulta kannattaa poiketa :)  Ja jos kaveri ei uskalla, ota häntä kädestä kiinni ja auta eteenpäin! 

Näillä ajatuksia jälleen kohti uutta Amista! Todennettakoon, että meillä Salon seudun ammattiopistossa teknisen suunnittelun opettajat lähtevät kokeilemaan ihan uutta tapaa toteuttaa koulutusta. 

Koulutustarjonta laaditaan vuodeksi kerrallaan, jossa pakolliset osat ovat tarjolla keksi kertaa, valinnaiset yhden kerran. Tarjonnasta laaditaan yksilölliset polut opiskelijoille ja työssaoppiminen suunnitellaan myös yksilön tarpeen mukaan. Tässä mallista mahdollistuvat monenlaiset polut. Vasta kokeilun jälkeen eli vuoden päästä osataan sanoa uuden toteutuksen toimivuudesta. Todennäköisesti rakennetta tullaan vielä kehittämään! 

Kiitos opettajille, että lähdette kokeilemaan uutta! 

Kuva ja teksti: Susanna Löf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti