keskiviikko 4. tammikuuta 2017

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA

Salon seudun ammattiopiston laatukoordinaattori Elise Anttalainen-Kulmala ja pedagoginen koulutussuunnittelija Tia-Maria Kenni-Lehtonen aloittivat Osaamisen tunnustamisen- Road Show:n koulutusaloilla!


Osaamisen tunnustamisen- Road Show:n osallistunut ensimmäinen työryhmä käsi- ja taidetollisuusalan opetushenkilöstö, vasemmalla laatukoorditaattori Elise Anttalainen-Kulmala
Opiskelijoille tiedotetaan osaamisen tunnustamisesta opiskeluoppaassa, lisäksi tästä asiasta tullaan tiedottamaan Wilmassa syksyllä ja keväällä kaikille opiskelijoille. 

Vastuuopettaja haastattelee opiskelijaa henkilökohtaistamiskeskustelussa ja kertoo osaamisen tunnustamisen periaatteet sekä kartoittaa hänen aikaisempaa osaamista. Osaaminen tunnustetaan, kun kyseessä on kokonainen tutkinnon osa, tällöin todistukseen merkataan myös oikea viitelauseke, mistä aikaisemmasta tutkinnosta osaaminen tunnustetaan. Kun kyseessä on tutkinnon osan osa, tehdään siitä arviointi ehopsiin, tällöin ei viitelausekkeita tarvitse kirjata. Vastuuopettaja tarkistaa opiskelijan alkuperäiset todistukset ja opiskelija esim. kuvaa ja liittää ne omaan Wilman ehopsiin. 

Vastuuopettaja huolehtii opiskelijan osaamisen tunnustamisen kokonaisuudesta heti opintojen alkuvaiheessa (viimeistään kaksi viikkoa opintojen alkamisesta), sillä se vaikuttaa opintojen kestoon, aikatauluun ja henkilökohtaisen opintosuunnitelman muodostumiseen. Kun opiskelija on suorittanut koko lukion oppimäärän, tekee osaamisen tunnustamisen alan opinto-ohjaaja. Lukion päättötodistuksesta opiskelija saa yhteisiin tutkinnon osiin 16+16 osp. Opiskelijan on suoritettava opintoina yrittäjyys, tieto- ja viestintätekniikka ja työelämätieto. Lisäksi lukion päättötodistuksesta saa ammatillisiin valinnaisiin 15 osp ja vapaasti valittaviin 10 osp. 

Vastuuopettaja seuraa opiskelijan osaamisen tunnustamista myös opintojen aikana esim. kesätöistä vapaasti valittaviin opintoihin. Työssäoppiminen kirjataan tällöin vapaasti valittaviin nimellä: Mitä osaamista kesätyöt ovat kerryttäneet esim. asiakaspalvelu ja myyntityö , viitelausekkeeseen tulee vain työpaikan virallinen nimi. Työkokemuksen kautta hankittua osaamista vapaasti valittaviin saa 
- alan työkokemuksesta 1 vko (36-38)= 1,5 osp 
- muu työkokemus 1 vko= 0,5 osp. 

Vapautus: Erityisillä opiskelujärjestelyillä voidaan poiketa tutkinnon perusteista esim. terveydentilaan liittyvistä syistä liikunta. Vapautushakemus tehdään Wilmassa ja päätöksen tekee rehtori. 

Elise opasti meitä osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen prosessiin sekä näytti yhdessä Tanja Haltsosen kanssa, miten tämä tehdään Wilmassa. 

Katso ohjeistuksia osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen:

Ohje osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen
Wilma-ohje osaamisen tunnustamiseen
Wilman arviointimerkinnät

Ohjeet tulevat Vinssiin, kun Road Show- kierros on tehty, sillä niihin tehdään tarvittavat muutokset koulutusaloilta tulleiden kommenttien ja tarpeiden perusteella. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti