keskiviikko 1. helmikuuta 2017

PG-BAARISSA: AMMATILLINEN KOULUTUS TARJOTTIMELLE

Puhdistuspalvelualalle on laadittu ammattiopiston ensimmäinen opetustarjotin

- tarjottimella palvellaan noin 80 opiskelijaa
- tarjotin pyörähtää läpi kahdeksassa kuukaudessa tutkinnon osittain
- aloituspäivät eli starttiviikot ovat kalenterivuoden aikana seuraavat: helmikuu, huhtikuu, elokuu
- starttiviikkojen sisältö: Orientaatio, sähköiset oppimisvälineet, tarvittavat lupakortit, puhdistuspalvelualan perusteet. Startti kestää kaksi viikkoa, jonka aikana jatkavat opiskelijat ovat työssäoppimassa tai tutkintotilaisuuksissa. 
- tarjotin pyörähtää käyntiin viikolla 7
- tarjottimelta poimitaan opetustapahtumia kaikkien rahoitusmuotojen opiskelijoille eli oppisopimus, omaehtoinen ja työvoimakoulutus
- tarjottimelta voidaan poimia opetustapahtumat kolmeen eri tutkintoon: kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto, kiinteistöpalvelualan perustutkinto, toimitilahuoltaja ja laitoshuoltajan ammattitutkinto
- tarjottimella on viikkorakenne: ma ja pe työssäoppimista, valinnaiset opinnot tiistaisin, pakollliset opinnot keskiviikkoisin ja torstaisin ammattitöitä

- Puhdistuspalvelualan opiskelijat tullaan jakamaan kolmelle opettajalle tasan eli jatkossa kullakin noin sama määrä työvoima, omaehtoiset ja oppisopimusopiskelijat

- Vastuuopettaja poimii tarjottimelta opiskelijalle opetustapahtumat ja henkilökohtaistaa työssäoppimisen ja ammattityöt sekä tutkintotilaisuudet. 

- Siirtymäaikana jatkaville opiskelijoille poimitaan tarjonta mahdollisuuksien mukaan tarjottimelta

Voit katsoa tarjottimen luonnosta tästä 

Tarjottimen hyödyt opettajalle:
- selkeät sovitut roolit opettajille toteuttamisessa
- lähiopetustunnit jaettu tasapuolisesti
- päällekkäisten ryhmien opetuksesta--> tarjottimeen, jää aikaa tutkintosuorituksiin ja työssäoppimisen arviointeihin
- resurssia voi kohdentaa paremmin esim. koneiden opettamiseen, jossa tarvitaan enemmän ohjausta

Tarjottimen hyödyt opiskelijalle:
- saa vaikuttaa omaan oppimispolkuunsa
- opiskelija voi hankkia osaamista sopivilla tavoilla: esim. työvaltaisesti, verkon kautta, lähiopetuksessa oppilaitoksessa, harrastuksissa jne.
- opiskelija suorittaa tutkinnon hänelle sopivassa ajassa
- opiskelija voi ottaa osia eri tutkinnoista
- opiskelija voi suorittaa tarvittaessa vain yhden tutkinnon osan

Opettaja Merja Alaluusua esitteli opetustarjotinta


Opetustarjonnan suunnitteluprosessin ohje

          1. Määritellään tutkinnon osat, joihin tarjotaan lähiopetusta                (valinnassa huomioidaan työelämän tarve) ja joita                           tarjotaan pelkästään työssäoppimisena
          2. Suunnitellaan eteneminen tutkinnon osittain, ohjaus ja                 erityinen tuki (kuvataan opiskelijan polku)
          3. Lasketaan tarjonnan määrä suhteessa volyymiin                                (tarjottimien lukumäärä)
a.   Esim. yksi tarjotin/ tutkinnon osa = 4 tarjotinta > 100-120 opiskelijaa
b.   Oppimisympäristövaatimukset
c.    Max osallistujamäärät
d.   Lainsäädännölliset velvoitteet
e.   Mahdollinen tutkinnon hierarkia
f.   Henkilöstön osaaminen ja määrä

4. Määritellään tarjonnan aikaväli esim. 8 kk- 2,5 v
a.   Ammatillinen peruskoulutus 2,5 v (josta saadaan näyttöperusteiseen 2 v)
b.   Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot 8 kk-1,5 v
c.    Startin toistuminen vuosittain ja starttipaketin sisältö sekä kesto
d.   Opetustarjonnan painotukset aloittavilla ja jatkavilla (paljonko lähiopetusta viikossa ensimmäisenä vuonna, toisena ja kolmantena vuonna)
e.   Kurreen sijoitellaan opetustapahtumat vähintään lukukaudeksi kerrallaan

5. Tarjonnan suunnittelun lähtökohta:
a.   Yksi tarjotin-> suoraan opetustapahtumien sijoittelu
b.   Monta tarjotinta-> Tutkinnon osien sijoittuminen eri tarjottimille

6. Työssäoppimisen sijoittelu-> Erillinen tarjotin? Kiinnittäminen aikavälinä? Tarjolla koko ajan?

  7. Yhteisten tutkinnon osien tarjotin: Tekniikassa viikko kerrallaan, muilla aloilla päivä viikossa. Valinnaiset yksikkökohtaisina tarjottimina kokonaisina viikkoina. 

  8. Päivän rakenne aamupäivä 8.15-11.15, ruokatauko 11.15-12.00, iltapäivä 12.00-15.00

 9. Ammatin perusteiden, ammattitöiden ja työssäoppimisen tarjonnan suunnittelu, esim.
    a.   Erikseen ammatin perusteet ja jatkuva tarjonta ammattitöistä
    b.   Aamupäivä ja iltapäivämalli
   c.    Viikkomalli: 1+1+3
   d.   Jokin muu?

10. Työnjako opettajien kesken
11. Opetustapahtumien luominen
12. Sijoittelu Kurreen
13. Opiskelijoiden kiinnittäminen opetustapahtumiin

Opetustarjonnan lisäksi kuvataan tutkinnon muodostuminen
Tehdään tutkinnon perusteista ja tarjolla olevista tutkinnon osista

Kuvataan tutkinnon eteneminen eli miten se saadaan suoritettua eri rahoitusmuodoissa. 

Opetustarjottimia rakennetaan kaikille aloille, yhteistä niissä on opetussuunnitelman rakenne, jossa tutkinnon osat on pilkottu osaamiskortteihin. Kortit puolestaan on jaettu ammatin perusteisiin, ammattitöihin ja työssäoppimiseen. Näistä muodostetaan tarjottimia, joiden rakenne on jokaisella alalla erilainen. Pienillä aloilla voidaan tehdä yksi tarjotin, kuten tässä esitelty puhdistuspalvelu. Suurten opiskelijamäärien aloilla tarjottimet voivat olla esim. tutkinnon osa- kohtaisia, toisissa se voi muodostua opetettavista teemoista työpisteineen. Tätä luovaa työtä teemme kevään ajan, jotta saamme jokaiselle alalle sopivan mallin! Hyviä ideoita otetaan myös vastaan :) 

Teksti ja kuva: Susanna Löf


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti