lauantai 22. lokakuuta 2016

ERI HYVÄÄ ERITYISOPETUKSEEN!

Salon seudun ammattiopiston henkilöstöä kokoontui Pedagogiseen baariin tutustumaan ja kehittämään erityisopetuksen hyviä käytäntöjä


Aluksi sosionomi Tiina Laaksonen kertoi Yhteisöllisyys ammatillisessa oppilaitoksessa -tutkimuksensa tuloksista. Hän on haastatellut ammattiopiston opiskelijoita yhteisöllisen hyvinvoinnin ja ilmapiirin merkityksestä opiskelussa. Tutkimus herätti vilkasta keskustelua. Osallistujat listasivat yhteisöllisyyttä ja osallisuutta lisääviä ideoita opiskelupäivien arkeen:
* Pienet kysymykset ja kaikkien huomioiminen voivat olla todella tärkeitä, jotta opiskelijalla on mahdollisuus tulla kuulluksi
* Opiskelijoiden tasa-arvoinen kohtelu on ensiarvoisen tärkeää
* Opettajan ja opiskelijan positiivinen asenne ja huumori luo ilmapiiriä: "ol ilone, ol valone"
* Hyvällä ilmapiirillä on vahva vaikutus oppimiseen
* Varataan aikaa tutustumiseen ja ryhmäytymiseen
* Kehu kaveria - positiivisen palautteen voima
* Kummityöpaikat aloille ja mentoreita työelämästä


Ajatuksena jäi ilmaan sanonta: Mitä tulee huoneeseen, kun minä tulen paikalle? Jokainen on vastuussa kouluyhteisömme ilmapiiristä omalta osaltaan.


Sosiaali- ja terveysalan nuorista opiskelijoista koottu Tsemppiryhmä on hyvä esimerkki siitä, miten yhteisöllisyyttä ja osallisuutta voidaan lisätä. PG-baarista olimme videopuheluyhteydessä Tsemppiryhmään, joka oli retkeilemässä ja ryhmäytymässä Teijon kansallispuistossa. Tsemppiryhmäläiset kokoontuvat säännöllisesti ja saavat tukea opintojen etenemiseen opettajalta ja muilta ryhmäläisiltä.


PG-baarin osallistujat pohtivat myös, miten opiskelijat voivat itse tunnistaa omaa oppimistaan tukevia toimintatapoja, esim. tarvitseeko äänikirjaa oppimisen apuvälineeksi tai mikä voi auttaa oman vireystilan ylläpitämiseen. Innokkaat osallistujat kokeilivat erilaisia oppimisen apuvälineitä ja testasivat miten mm. lukikalvot voivat auttaa lukemisessa tai millaista on käyttää jumppapalloa istuimena. Stressipallot voivat myös auttaa, jos keskittyminen on vaikeaa.


Syksyn aikana on mahdollista hankkia oppimisen apuvälineitä kaikkien opiskelijoiden käyttöön, kerro ideoistasi ja toiveistasi erityisopettajille. Apuvälineitä voi lainata eri toimipisteiden Majakoista.


Tutustu ja hyödynnä apuvälineitä sekä edesauta oppimista!





Teksti: Anu Kymäläinen ja Marja-Liisa Hirvonen
Kuvat: Jarna Rask

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti