keskiviikko 5. lokakuuta 2016

KANSAINVÄLISESTÄ TOIMINNASTA UUTTA OSAAMISTA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN

Erasmus+ hakuinfo 4.10.2016

Opiskelijoiden liikkuvuus ammatillisessa koulutuksessa on kasvanut 70 % vuosina 2007–2013. Toiminnan resurssit ovat kasvaneet edelleen - vuoden 2014 jälkeen ammatillisen koulutuksen kansainvälisyysrahoitus on kasvanut 25 %. CIMO (kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntijaorganisaatio, joka toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla) jakaa vuosittain Erasmus+ ohjelman kautta liikkuvuus- ja kumppanuushankkeisiin noin 7 miljoona euroa. Liikkuvuushankkeiden osuus on noin 2/3 rahoituksesta, koska Erasmus+ -rahoituksen painotus on liikkuvuuden lisäämisessä. Erasmus+ liikkuvuuksia toteutetaan hankkeissa noin 3000 vuodessa. Niistä opiskelijoiden liikkuvuuksia on noin 2300 ja oppilaitosten henkilöstön liikkuvuuksia noin 700.

Erasmus+ ohjelmassa tavoitellaan nimenomaan organisaation kansainvälistymisen kehittämistä. Haettavan hankkeen tulee liittyä kiinteästi oman organisaation strategiaan ja kehittämistarpeisiin. Kun hanke on organisaation strategian mukainen, sillä on myös enemmän vaikuttavuutta. Hankkeen tulee olla linjassa myös EU:n koulutuspoliittisten tavoitteiden kanssa, joita määritellään mm. Education and Training 2020 ohjelmassa. Monissa Euroopan maissa ammatillinen koulutus nähdään paljon huonompana koulutusvaihtoehtona kuin Suomessa. Tästä syystä yksi EU-tason tavoitteista on ammatillisen koulutuksen houkuttelevuuden vahvistaminen. Toki aktiivinen kansainvälinen toiminta vahvistaa ammatillisten oppilaitosten houkuttelevuutta myös Suomessa - niin opiskelu- kuin työpaikkanakin.

Kansainvälisyyden edistäminen tulisi huomioida entistä enemmän myös paikallisessa opetussuunnitelmatyössä. Toisin sanoen kansainvälisyys tulisi tiiviimmin sitoa koulutuksen rakenteisiin ja perustyöhön eli opetukseen. Kansallisissa suunnitelmissa kansainväliseen toimintaan viitataan paljon, mutta paikallisissa opetussuunnitelmissa kansainvälisyys ei näy samalla tavalla. Oppilaitoksissa olisi hyvä olla esimerkiksi suunniteltuja kansainvälisyyspolkuja tai muita rakenteissa olevia kansainvälisyyttä tukevia elementtejä.

Erasmus+ on hyvä tapa ammatillisen koulutuksen kansainvälistymisen tukemiseen, mutta hakuprosessi on pitkä, monimutkainen ja työläs. Salon seudun ammattiopistossa valmistaudutaan syksyn aikana ensi kevään Erasmus+ hakuun. Suunnitteilla on liikkuvuushanke, jossa sekä opiskelijoilla, että henkilöstöllä olisi mahdollisuus kansainväliseen työssäoppimiseen tai työelämäjaksoon. Uutena elementtinä liikkuvuushankkeissa on myös työelämän kumppaneiden liikkuvuudet. Omien opiskelijoiden ja henkilöstön kv-jaksojen ohella on mahdollista hakea liikkuvuusrahaa myös kumppanimaan työelämän huippuosaajille Salon vierailua varten. Ja vastavuoroisesti meillä on mahdollisuus lähettää aktiivisia työelämän kumppaneita tutustumaan kumppanimaiden oppilaitoksiin ja työpaikkoihin.  




Teksti ja kuvat: Reija Kiviluoto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti