maanantai 3. lokakuuta 2016

ROBOTTI VIE TYÖSI, OTA LUNGISTI!

Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava ennustaa PAM:n lehdessä 11/2016, että ihmisen aidosta kohtaamisesta tulee haluttu taito tulevaisuuden työmarkkinoilla, kun koneet ovat vieneet mekaaniset työt. 

Digitalisaatiosta puhutaan usein ryppy otsassa, Halava sen sijaan on innoissaan hypystä tuntemattomaan. Hänen ennusteensa on, että työpaikkoja oikeasti katoaa digitalisaation kautta, sillä koneet tekevät yhä enemmän sellaista, jossa ne ovat parempia kuin ihmiset. Näin työelämästä tulee inhimillisempää ja työntekijän energia jää asiakkaan kohtaamiseen. Halavan mukaan palveluammatillistuminen on edessä kaikissa töissä. 

Se, että haluamme tehdä juttuja ihmisten kanssa, ei katoa mihinkään. Kahvilassa asiakkaalle tehdään kahvit, niissä ei ole pelkkiä automaatteja, kuntosaleille on tullut personal trainerit ja ryhmäliikuntatunnit ovat suosittuja. 

Halava väittää, että jokaisen kadonneen työpaikan tilalle tulee kaksi ja puoli uutta. Hänen mukaansa ihmisten tekemä työ muuttuu monipuolisemmaksi. Esimerkiksi 20 vuotta sitten matkapuhelimilla vain soitettiin ja lähetettiin tekstareita. Nyt älypuhelimissa on runsaasti sisältöä ja kaikki se on tuonut alalle valtavasti työpaikkoja. Toinen on palvelujen personoituminen, räätälöinti tuottaa runsaasti työtä. Halavan mukaan työpaikat syntyvät, jos pystyy näkemään työstä monimutkaisemman tason. 

Halavan mukaan palkkatyön osuus vähenee, hän ennustaa, että 2030- luvulla 35-40 % työstä tehdään palkkatyön konseptilla. Toinen puoli tulee olemaan tuntimäärältään ja työsuhteina joustavaa. 

Suomalaiset eivät ole halulla rakentamassa digitalisuutta, koska ihmiset haluavat vain varmuutta palkanmaksuun. Suomalaiset rakentavat minäkuvaansa työlle enemmän kuin ketkään muut Euroopassa.  Halavan mukaan tämän pitää muuttua, sillä "elämän seisovassa pöydässä" on niin paljon muutakin. Kassatyö siirtyy itsepalvelukassoiksi, mutta osa myyjistä ryhtyy auttamaan ja juttelemaan asiakkaiden kanssa oikeasti, konemaisen kassahihnakeskustelun sijaan. 

Työnkuvat tulevat monipuolistumaan, eikä Halavan mielestä lapselta enää pitäisikään kysyä, mikä sinusta tulee isona, vaan mikä sinusta tulee seuraavaksi. 

Halavan ennusteen mukaan tulevia ammatteja voisivat olla: Palvelurobotin apulainen, personoitujen etämatkojen tuottaja, kehomuunnelmiin erikoistunut eetikko, tekoäly-vuorovaikutuksen valmentaja, jätedatan käsittelijä, 3D-elinten agentti, itseohjautuvan liikenteen suunnittelija, keinolihatehtaan insinööri...

Lue Halavan artikkeli "On onni, että koneet vievät työt"
tai Tulevaisuustutkija räväyttää töistämme 2020

Miten ammatillisen koulutuksen tulisi varautua työelämän muutokseen?
- opettaa yhä enemmän ihmisen kohtaamista
- opettaa tuotteistamaan osaamisensa
- kannustaa luovaan ajatteluun ja näkemään asiat moniulotteisemmin
- lisätä yrittäjyyskasvatusta, koska palkkatyön määrä vähenee radikaalisti
- auttaa ja kannustaa opiskelijoita tulevaisuuden suuntaamiseen

Mitä muuta voisimme tehdä?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti